Creatief bezig zijn om jezelf te leren kennen

Veel mensen zeggen en denken dat ze niet creatief zijn

Vaak weet je niet van jezelf dat je de kwaliteit creativiteit hebt. Er zijn natuurlijk ook mensen die wel weten dat ze creatief zijn, en zij beleven hier veel plezier aan. Voor jonge kinderen is het natuurlijk om creatief te zijn. Spelen in wat voor vorm dan ook vraagt creativiteit, je bedenkt iets nieuws. Creativiteit is meer dan kunnen tekenen, schilderen of knutselen. Creatief zijn gaat om het los kunnen laten van hoe je denkt dat het moet zijn, en dan iets anders/nieuws maken of bedenken. Dit kan op heel veel verschillende manieren, door schrijven, tuinieren, bloemschikken, handarbeid, programmeren, koken enz. Of door nieuwe uitstapjes met vrienden te bedenken of hoe je jezelf kan vermaken…. Als je jou eigen manier van creatief zijn hebt ontdekt en deze toepast ontstaan er steeds meer ideëen.

Coaching en creativiteit

creatief
Creativiteit helpt bij uiting van je emoties

Creatief zijn zorgt voor een uitlaatklep voor je emoties. Soms zitten er zoveel emoties in je dat er een gevoel van overweldiging ontstaat. Je wilt het niet meer binnenhouden. Het kan ook zijn dat je niet weet wat je voelt of dat het te moeilijk is om erover te praten. Of je wilt graag laten zien hoe je je voelt, zonder hierover te hoeven praten. Er zijn vele mogelijkheden om creatieve technieken toe te passen tijdens coaching. Creatief zijn kan je stemming beïnvloeden en dat kan je gebruiken om je beter te gaan voelen.

Belangrijk is dat wat je ook voor creatieve activiteit doet, het bij jou past en dat je hierin je eigen keuzes maakt. In de praktijk kijken we samen naar welke creatieve techniek het beste bij jou en de situatie past. Soms wil je tekenen, kleien, soms een brief schrijven of een gedicht, knutselen, iets koken of bakken, iets maken van hout enz. Het zijn allemaal goede manieren om emoties uit te drukken en vorm te geven. Het helpt je om deze emoties beter te begrijpen, te uiten en een plaats te geven. Als je jou creativiteit hebt ontdekt heb je er de rest van je leven een waardevolle kwaliteit bij.