Systemisch werk en familieopstelling

Je hebt een vraagstuk dat je bezighoudt. Je piekert erover, je wilt inzicht en ermee aan de slag. Dan is het een moment voor een opstelling of familieopstelling. Je voelt dat er iets niet goed zit in je leven. Je loopt met emoties rond waarvan je het gevoel hebt dat ze niet van jouw zijn of die zo hevig zijn dat ze je leven beheersen. Relaties die stuklopen, moeite om je te binden, enz enz. Al deze en andere vraagstukken kunnen met een opstelling worden beantwoord.

een familieopstelling als heling

familieopstelling
Waar sta jij?

Overal in de maatschappij vormen mensen verbanden met elkaar; familie, vrienden, school, werk of sportclub. Mensen hebben binnen zo’n verband invloed op elkaar. Dit merk je doordat je je bij een bepaalde groep beter voelt, of dat je gedrag in de ene groep wel laat zien en in de andere groep niet.

Deze invloed op elkaar maken we met een opstelling zichtbaar. En je ontdekt waar knelpunten, verstrikkingen en blokkades zitten. Van daaruit kan je antwoorden en heling krijgen met een familieopstelling.

Wat is een systeemopstelling

Als je inzicht wilt in een situatie waar geen personen bij zijn betrokken kan je een systeemopstelling inzetten. Verschillende werkgevers bij een keuze voor een nieuwe baan, complexe emoties, traumaverwerking of persoonlijke vraagstukken kunnen hiermee worden uitgewerkt. Ook voor professionals, zzp-ers of leidinggevenden kan een systeemopstelling ondersteunend zijn om inzicht te krijgen in bedrijfsgerichte vragen of blokkades. 

familieopstelling of systeemopstelling 

Je kan een opstelling doen in groepsverband met anderen, dat noemen we representanten. Om een opstelling met representanten te kunnen doen maken we een afspraak en doen we een oproep voor representanten. Daarnaast is het mogelijk om individueel een opstelling te doen met voorwerpen als poppetjes, knuffels, tekeningen enz. Een opstelling heeft niet alleen invloed op jou. Ook het systeem eromheen, alle betrokken mensen, worden erdoor geraakt en beïnvloed, ook als deze er niet bij aanwezig zijn. Zie het als een kiezelsteen die in het water wordt geworpen, waarvan de golven zich steeds verder verspreiden.

Op deze manier kan een situatie die meerdere mensen betreft wijzigen doordat er 1 persoon anders instaat.

Voor datums van opstellingen met representanten Klik je HIER