help! mijn gezin valt uit elkaar!

Daar sta je dan, met lege handen lijkt wel. Je komt thuis uit je werk, verlangt naar warmte, gezelligheid en een goed gesprek. En wat tref je aan? Stilte…..

Je partner is geconcentreerd op de computer bezig, je kind in zijn/haar kamer, niet te porren voor een gesprek. En wat doe je dan? Vlucht je op social media, op zoek naar contact en naar aandacht? Neem je een greep uit de chipszak, de koektrommel of een glas wijn? Val je uit naar je kind, je partner? Boos omdat er geen boodschappen zijn gedaan, geen eten gekookt, rommel op de vloer ligt enz?

Je bent het zat en je voelt je zo alleen, zo onbegrepen en boos.  Hoe kon het zo ver komen? Wat is er gebeurd?

Als het leven tegenzit

De verbinding in een gezin is niet altijd vanzelfsprekend. Door levensgebeurtenissen is het als ouder soms lastig, zo niet bijna onmogelijk om aanwezig te blijven voor je partner en kind(eren). En dan lijkt je gezin wel los zand. Ieder gaat zijn eigen weg en zoekt manieren om staande te blijven. Als er een heftige levensgebeurtenis heeft plaatsgevonden, als een overlijden, scheiding, ziekte of geweld is dat voor een kind beangstigende situatie. De basisveiligheid valt weg. De ouder die er voor je was, is niet meer beschikbaar. Vertoont misschien zelfs afwijzend gedrag.

Hoe ouders en kinderen dan reageren kan heel verschillend zijn. Kinderen kunnen gaan zorgen voor de ouder, het gaat een ouder afwijzen, het gaat opstandig gedrag vertonen, of er onstaat een schuldgevoel bij het kind. De gevolgen op lange termijn zijn niet altijd te overzien. Wel laat het zijn littekens na op de ziel van het kind.

Je wilt het beste voor je kind

Als ouders wil je dit voorkomen, alleen is dat niet altijd mogelijk. Het leven is onverwacht kan je volledig overvallen.  Gelukkig hoef je als ouder niet machteloos te staan, en zijn er dingen die je zelf kan doen.
Wat je kan doen in deze situaties:
– Bespreek als ouders de situatie waar het kind niet bij is.
– Spreek samen als ouders af wat het kind mag weten.
– Een kind heeft recht te weten wat er aan de hand is, leg het uit op het niveau van het kind.
– Wees eerlijk, beloof niets wat niet zeker is.
– Geef het kind, ruimte en tijd om er emotioneel over te zijn.
– Geef het kind de gelegenheid om zich te uiten.
– Ga met het kind iets leuks doen, 1 op 1
– Onderneem kleine haalbare activiteiten als gezin.
– Kijk of er gelegenheid is voor het kind om een keer bij een familielid of vriend te logeren.
– Als een kind of ouder meer hulp nodig heeft, schakel deze dan in.

steun voor ouder en kind

Maar soms lukt dat niet. Je staat zelf niet sterkt genoeg en weet eigenlijk niet waar te beginnen. Je wordt geraakt in je ziel. Dan Herken je situaties uit je eigen jeugd en oude pijn komt naar boven. Het lijkt een grote wirwar van knopen, verdriet, blokkades en onmacht.

Dus blijf er niet mee lopen en vraag hulp. Voor jezelf, je kinderen en je partner. Ik kom gewoon bij je thuis, en bespreken samen wat er voor jou en je gezin mogelijk is.

Mail naar: annette.hoorn@vrijbuiten.eu

of bel me op: 06-42261357

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *