Meditatie is leuker dan je denkt

meditatie is voor iedereen

Meditatie
Meditatie en ademhaling geeft rust en energie

Wanneer kan je gebruik maken van meditatie? Om lekker in je vel te kunnen zitten is het prettig als je kunt ontspannen en je gedachtes tot rust kunt brengen. Als je veel piekert, het erg druk hebt of veel indrukken opdoet op een dag kan mediteren helpen. Hoewel vaak gedacht wordt dat mediteren alleen kan als je stil zit en aan niets denkt, is er zoveel meer mogelijk. Gelukkig zijn er ook vormen van mediteren waarbij je kan bewegen. Daarnaast zijn er vormen als gericht mediteren, ofwel je concentreren op iets, een gedachte, muziek of een verhaal. Vrij mediteren; gedachten laten komen en gaan, zonder je ergens op de concentreren. En mediteren in beweging, door met gesloten ogen een beweging te herhalen komt je geest tot rust. Het is soms even zoeken naar een vorm die bij jou past, uiteindelijk kan meditatie een fijne toevoeging in je dag worden.

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen sluiten aan op het mediteren en worden veel ingezet tijdens de coaching. Door bewust te worden van hoe je ademhaalt en rustig te leren ademhalen kan je spanning en piekeren loslaten. Het brengt zuurstof in je lichaam en zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen. Een gezonde ademhaling kan je lichaam en je geest tot rust brengen. Overdag in moeilijk situatie’s of ’s avonds als het lastig is om in slaap te vallen.

Visualisaties

Een visualisatie is een soort bewuste dagdroom. Een verhaal dat je voor je ziet en waar jij een rol in speelt. Het kan zijn dat ik een verhaal vertel waarin jij “meespeelt”. Hierdoor kan je een mooie reis maken in gedachten waardoor je rustig wordt. Het is ook mogelijk om moeilijke situaties op een andere manier bekijken, waardoor deze makkelijker worden. Visualisaties kunnen een veilige plaats maken in je gedachten. Hier kan je dan naar terugkeren als je het moielijk hebt.

Een imaginatie is een bijzondere vorm van visualisatie. Hierin kan je zelf onder begeleiding dingen bedenken. Ik reis met jou mee in jou “dagdroom”. Het leuke aan een imaginatie is dat je zelf dingen kan bedenken. Het is jou wereld en jij hebt de controle. Visualisaties en imaginaties kunnen voor veel verschillende doeleinden worden ingezet. Je leert jezelf kennen en ontwikkeld meer zelfvertrouwen, rust en innerlijke kracht.