Voedingsadvies

Orthomoleculair voedingsadvies

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. Moleculair staat voor: wat de moleculen nodig hebben. In de Orthomoleculaire geneeskunde wil men dus met voeding en supplementen werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Voor wie is deze coaching geschikt

orthomoleculair
Weet wat je eet

Iedereen die wil werken aan zijn gezondheid kan orthomoleculair eten. Het is niet ingewikkeld of lastig. Het is een natuurlijke manier van eten, drinken en leven die ja makkelijk toepast. Het unieke concept bij Vrijbuiten is dat je begeleiding krijgt op het gebied van gezondheid en je wordt begeleid in het aanbrengen van veranderingen in je leven die beter zijn voor jou welzijn. Hierdoor kunnen de klachten verminderen van lichamelijke aandoeningen en ook kunnen de klachten verminderen bij mentale onbalans.  Denk hierbij aan:

 • ADHD
 • Acné
 • huidklachten als eczeem
 • Eetproblemen (niet willen/kunnen eten, overeten, moeite met structuur van voeding enz)
 • Burnout
 • Overgewicht
 • Vermoeidheid/energetekort
 • Fybromyalgie
 • Depressieve gevoelens
 • Slaapproblemen
 • Chronische hoofd- of buikpijn
 • Hormonale (vrouwen)klachten
 • Huid-haar-nagels
 • Pijn in gewrichten
 • Verbeteren immuunsysteem

En ook een gezonde voeding tijdens intensief sporten, zwangerschap of herstel na ziekte.

Het verbeteren van jou gezondheid op deze wijze, kan zorgen dat ernstige symptomen verminderen en klachten verdwijnen. Zowel lichamelijke als mentale klachten kunnen verminderen door het volgen van dit coachingstraject.

Coaching

orthomoleculair gastles
Gastles bij groep 8

Het volgen van een Orthomoleculaire leefstijl is het beste wat je kan doen voor jouw lichamelijke en mentale gezondheid. Het is niet eenvoudig om je eet- en leefgewoonten aan te passen. Hoe graag je ook van je klachten af wilt. Ondersteuning in dit proces zorgt ervoor dat jij het volhoudt en dat de veranderingen snel gaan voelen als nieuwe gewoonten. In periodes dat de motivatie minder is, kan je terugvallen op je nieuw geleerde vaardigheden of even contact met mij zoeken. Met coaching sta je er niet alleen voor!

Niet voldoende gezonde stoffen in onze voeding

Waarom zou je anders gaan eten? Door allerlei ingrepen in onze dagelijkse voeding is de kans groot dat er tekorten gaan ontstaan in essentiële vitamines, mineralen en spore-elementen. De algemene voedingsgewoonten en voorschriften voldoen niet in de hoeveelheiden die nodig zijn om gezond te blijven. Ons voedsel is vaak teveel bewerkt en we maken niet altijd de gezondste keuzes. Deze en andere factoren leiden tot tekorten die onvermijdelijk zorgen voor (ernstige) gezondheidsproblemen.  Orthomoleculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen de optimale hoeveelheden voedingsstoffen te geven. Deze optimale hoeveelheden liggen hoger dan de zogenaamde Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADH’s) in Nederland. De individuele behoefte kan verschillen door erfelijke factoren, milieu-invloeden, werksituaties, leefgewoonten en stress. Of de lever heeft meer nodig om de gifstoffen die binnenkomen in het lichaam door voeding, medicijnen en onze omgeving, goed oplosbaar te maken zodat ze kunnen worden uitgescheiden.

Hoe dan wel

Als je de beste keuze wilt maken voor het goed functioneren van je lichaam en geest is het volgen van de basisprincipes vanuit de Orthomoleculaire geneeskunde een logische beslissing. Dat kan meestal niet van de ene op de andere dag. Het aanpassen van een leefpatroon en voeding is lastig en bijna niet zonder hulp vol te houden. We hebben allemaal minder goede gewoontes die af en toe de kop op steken (ik in ieder geval nog wel). Door echter deze punten in je achterhoofd te hebben bij het doen van je boodschappen en het bereiden van eten wordt het iets eenvoudiger.

Het Orthomoleculair voedingspatroon is gebaseerd op 10 principes:

 1. Eet zoveel mogelijk (biologisch) groenten en fruit
 2. Verminder de inname van suiker
 3. Verminder de inname van transvetten
 4. Geen geraffineerde koolhydraten
 5. Verrijk je voeding met goede vetten, Omega3
 6. Eet bij elke maaltijd een heel klein beetje eiwitten
 7. Eet vers en zelfbereid
 8. Vermijdt: E-nummers, additieven en allergenen
 9. Kies voor basevormende voeding (zuurgraad verlagen)
 10. Drink water, groen/kruidenthee en soms koffie of een glas rode wijn

Hiernaast zijn er nog 10 gezonde gewoontes:

 1. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten, liefst in de buitenlucht
 2. Beweeg twee maal in de week nuchter, voor je ontbijt, 30-45 minuten matig intensief
 3. Zorg voor een gezond slaapritme
 4. Eet maximaal drie keer per dag, geen tussendoortjes (denk aan je drinken)
 5. Vermijd stress, geniet en heb plezier.
 6. Ontwikkel een positieve mindset
 7. Denk aan de 80-20% regel. Van alles wat je eet, kan je 20% “ongezonde” dingen eten.
 8. Ga altijd uit van jou eigen leefstijl en jou unieke behoeften
 9. Verander niet meer dan 3 dingen in 1 maand
 10. Daag jezelf uit op lichamelijk en mentaal gebied

Dat lijkt heel veel, en misschien is dat het ook als je alles in 1 keer wilt veranderen. Als je echte veranderingen wilt doorvoeren en deze ook wil volhouden is een goede begeleiding essentieel. Twijfel je nog of wil je meer informatie, neem dan vrijblijvend contact met me op.

Maak nu een afspraak>